Bent u zich bewust van de impact van wormbesmettingen op uw pluimveebedrijf?

maandag 11 maart 2024

Wormbesmettingen bij pluimvee kunnen zorgen voor long- en darmproblemen met een impact op de gezondheid en prestaties van de dieren. Lees in dit artikel meer over de impact en het effect van de behandeling van wormbesmettingen.

Wormbesmettingen bij pluimvee

Bij pluimvee zijn de Ascaridia galli, Heterakis gallinarum en Capillaria spp. wormen met een grote economische impact, waarbij Heterakis gallinarum de grootste impact heeft. Wormbesmettingen bij pluimvee kunnen zorgen voor long- en darmproblemen met een impact op de gezondheid en prestaties van de dieren. Worminfecties komen voor bij alle huisvestingssystemen, maar vooral de dieren in systemen met vrije uitloop of scharrelstallen lopen het meeste risico.

De meeste dieren vertonen meestal onduidelijke symptomen van infectie; gewichtsafname, verminderde eierproductie, fragiele eierschalen, eieren met bleke dooiers, verminderde eetlust, diarree en minder activiteit kunnen allemaal voorkomen bij een besmetting.1,2 Ernstigere gevallen van besmetting kunnen leiden tot adulte wormen zichtbaar in de feces en eventueel een verstopping van het darmstelsel.

Waarom ontwormen?

Een regelmatig ontwormingsschema is aanbevolen voor al het pluimvee met een productiecyclus van meer dan een paar weken, of voor pluimvee met vrije uitloop. Het behandelinterval is afhankelijk van twee factoren:

  • Prepatente periode van de worm: Behandel infectie voordat uitscheiding van eieren plaatsvindt, zo wordt de levenscyclus doorbroken.
  • Infectiedruk binnen de groep: Bij een hogere infectiedruk (meer eieren in de omgeving) is een aantal behandelingen met een korter interval nodig om de wormendruk effectief te verminderen.

Voor het correct strategisch ontwormen van pluimvee en varkens, heeft Dechra sinds kort het Solustab® assortiment uitgebreid met Fluboral, een flubendazole 200 mg / ml (drinkwatermedicatie) voor de behandeling van worminfecties bij varkens en pluimvee.


Fluboral – dé wetenschap van stabiliteit

Voor het correct strategisch ontwormen, heeft Dechra sinds kort het Solustab® assortiment uitgebreid met Fluboral, een flubendazole 200 mg / ml (drinkwatermedicatie) voor de behandeling van worminfecties bij varkens en pluimvee. Fluboral bevat de volgende unieke eigenschappen:

  • Goed oplosbaar: De mengbaarheid van Fluboral is zeer goed in zowel hard als zacht water.
  • Lang stabiliteit: De aangemaakte oplossing van Fluboral met water is voor minstens 24 uur lang stabiel.
  • Lactosevrij: Fluboral heeft een lactosevrije formule die het risico op biofilmvorming vermindert.

 

Indicaties:

tegen de volwassen stadia van: Ascaridia galli, Heterakis gallinarium en Capillaria spp.

Dosering:

1 ml product per 140 kg LG oraal toedienen (drinkwater) gedurende 7 opeenvolgende dagen.

Klik hier voor enkele positieve gebruikerservaringen

 Klik hier voor de bijsluiter. 


Probeer nu Fluboral, neem contact op met uw dierenarts voor meer informatie


 

Wilt u meer weten over drinkwatersystemen, -kwaliteit, en -medicatie? Kijk dan op onze website: www.solustab.eu

Wilt u meer weten over het ontwormen? Klik dan hier voor meer informatie.

Referenties:

  1. Knott, C., Lister, S., Hammond, P. (2009). Worms in Free-Range Hens. [online] - www.thepoultrysite.com/articles/1256/worms-in-freerangehens.
  2. McKay, S. (2011). Common Poultry Worms. [online] Available from: www.veterinary-practice.com/article/common-poultry-worms
  3. Daş. G., Savaş, T., Kaufmann, F., Idris, A., Abel, H., Gauly, M. (2011). Precision, repeatability and representative ability of faecal egg counts in Heterakis gallinarum infected chickens. Vet Parasitol., 183(1-2), pp.87-94

​​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit artikel is geschreven door Jordy de Mul, DVM

keyboard_arrow_up